Coaching bij stress

Stress, een beetje spanning kan heel gezond zijn en je uitdagen om een iets te halen.

Stress is een probleem als het langdurig aanhoudt. Je raakt uit je evenwicht doordat je voortdurend meer ingespannen blijft en de nodige ontspanning blijft (te lang) uit.

Stress kan leiden tot gezondheidsproblemen op mentaal en fysiek niveau.

Wat is het?

Stress is een lichamelijk reactiepatroon bij een spannende situatie. Op zich zorgt dit er voor dat je efficiënt kunt reageren. Stress, spanning wordt ongezond wanneer de druk te groot is. Het evenwicht tussen draagkracht en draaglast raakt verstoord. Van buiten af worden er teveel eisen aan je gesteld, meer dan je kunt waarmaken. Of je stelt te hoge eisen aan jezelf, meer dan je aankan.

Wat merk je?

Er zijn veel klachten die bij ongezonde stress passen. Er zijn lichamelijke, psychische, mentale en gedragssignalen. Enkele voorbeelden zijn:

malende gedachten

slapeloosheid

emotionaliteit

vermoeidheid

gewichtstoename

hoge bloeddruk

Verschillend

De ene mens is gevoeliger voor stress dan de ander. In verschillende levensfasen of levensperioden kun je ook meer of minder last van stress hebben. Daarbij spelen persoonlijke eigenschappen een rol. Ben je perfectionistisch, prestatiegericht, vraag je veel van jezelf, heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel, kun je moeilijk ‘nee’ zeggen en hulp vragen, vind je het lastig je gevoelens te uiten? Deze eigenschappen dragen bij aan een hoge stressbeleving.

Je draagkracht en veerkracht kan je verbeteren door je bewust te worden van je inzet bij veeleisende situaties. Daarbij past vervolgens inzet van nieuwe vaardigheden als reflectie, assertiviteit, luisteren naar jezelf en realistische doelen stellen.

Je dagelijks leefpatroon, je gewoontepatroon kan ook een rol spelen bij stress. Door weinig slaap wordt stress heftiger, door te weinig ontspanning blijft de boog gespannen. Door ongezond eten en drinken wordt je weerstand en draagkracht kleiner. Hierdoor kan stress toenemen. Denk in de werksituatie aan te weinig pauzes op je werk, te lang en te veel doorwerken.  

Coaching bij stress

Als je stress/spanning niet meer uit je hoofd kunt zetten is coaching op z’n plaats. Soms is de oorzaak van stress vrij duidelijk, maar soms is stress iets sluipends en wordt ongemerkt groter. Met mijn coaching ga ik je helpen je bewust te worden van je stressfactoren en hier meer greep op te krijgen. Ik doe dat door middel van gesprekken, oefeningen en opdrachten.

Bewustwording van je denkpatronen, je waarden

Ervaren wat je voelt, omgaan met je stressoren, je grenzen herkennen

Veranderingen in je denken en voelen, naar andere gewoonten leiden

Een balans vinden tussen inspanning en ontspanning

Goed voor jezelf zorgen

Heb je interesse en wil je meer weten? Bij SOLCoaching kun je vrijblijvend een gesprek aanvragen.
Neem hiervoor contact op.